Причини розлучення в позовній заяві
Наш офіс працює без вихідних. Щоб почати процедуру розлучення подружжя зв’яжіться з нашим сімейним адвокатом, телефонуйте за вказаними нижче телефонами.

Тел: +38 067 455-35-29
Тел: +38 050 904-51-03
Тел: +38 093 25-25-561
або напишіть нам, будемо раді відповісти: [email protected]

Viber, WhatsApp, Telegram

Замовлення послуги онлайн 24 години

Згідно зі статистикою, кожен другий шлюб розпадається. Навіть якщо підставою створеної сім’ї була сильна взаємна любов, в силу об’єктивних і суб’єктивних причин половині подружніх пар не вдається її зберегти.

Основними причинами розлучень є несумісність характерів і поглядів, психологічна і практична неготовність до сімейного життя, подружня зрада, наркоманія і алкоголізм, насильство, побутова невлаштованість та матеріальні труднощі. Всі вони штовхають подружжя до рішучого кроку-подачі заяви про розірвання шлюбу.

Заява на розлучення – документ офіційний. Вимоги до форми і змісту цього офіційного документа не дозволяють використовувати такі обивательські формулювання як «пройшла любов», «чоловік п’є і б’є» або «дружина пиляє». Як же правильно обгрунтувати причину розлучення?

Користуйтеся консультацією: Ціна розірвання шлюбу в Україні в 2024 році?

Чи потрібно вказувати причини розлучення в позовній заяві?

Залежно від обставин шлюборозлучного процесу, позовна заява може містити або не містити причини для розлучення:

  1. Якщо подружжя домовилися про припинення сімейного життя і подають на розлучення за обопільною згодою, причин можна не вказувати.
  2. Якщо один з подружжя не згоден з припиненням шлюбних відносин, позовна заява обов’язково повинна містити причини, які змушують чоловіка звертатися до суду за розлученням. На підставі цих даних суд зможе оцінити ймовірність збереження сім’ї, призначити строк для примирення, попередньо визначити місце проживання дитини і спосіб поділу майна.

Користуйтеся консультацією: Як подати на розлучення в односторонньому порядку з дітьми і без дітей

Яку причину вказати при розлученні?

Законодавством не передбачено переліку причин для розлучення. Тому перед позивачем стоїть непросте завдання – грамотно сформулювати суть проблеми і донести до суду неможливість її вирішення іншим способом, крім розлучення.

Практика показує, що найбільш вагомими і переконливими причинами для розлучення є:

Особисті причини

До особистих причин для розлучення можна віднести взаємне охолодження почуттів, втрата прихильності, втрата поваги і довіри і навіть неприязнь подружжя один до одного. На перший погляд ця причина може здатися досить емоційною і недостатньо серйозною, проте варто згадати принципи, викладені в Сімейному кодексі:

“…побудова сімейних відносин на почуттях взаємної любові і поваги, взаємодопомоги і відповідальності…»

Тому в якості причини для розлучення в позовній заяві можна написати: «Ми втратили почуття взаємної любові та поваги, які служать основою для побудови сім’ї. Тому вважаємо подальшу сімейне життя неможливим» або «Ми відчуваємо почуття неприязні один до одного — це є перешкодою для збереження родини».

Побутові причини

До побутових причин відносяться алкогольна або наркотична залежність одного з подружжя, фізичне і психологічне насильство по відношенню до дружини або дитини, усунення від ведення домашнього господарства і відсутність допомоги в побуті, відсутність інтересу до виховання дітей та сімейного спілкування.

Якщо в сімейному житті мають місце такі обставини, причину розлучення в позові слід сформулювати так: «Вважаю неможливою подальше сімейне життя, оскільки мій чоловік страждає алкоголізмом. Своєю залежністю він не тільки ставить сім’ю в скрутне матеріальне становище, але і створює вкрай напружену психологічну обстановку в сім’ї – застосовує насильство до мене і дітей, влаштовує скандали, справляє негативний вплив на виховання дітей».

Вказуючи в якості основної причини розлучення алкоголізм чоловіка, слід додати довідку з психоневрологічного диспансеру про лікування чоловіка, показання свідків. Якщо причиною розлучення служать побої, необхідно додати довідку з поліції про надходження викликів, складанні протоколів та застосування заходів адміністративної відповідальності, а також акти медичного огляду про зняття побоїв.

Користуйтеся консультацією: Документи, необхідні для розлучення, якщо є дитина через суд 2024

Причини матеріального характеру

Відсутність власного житла і спільне проживання з батьками часто призводить до численних сімейних конфліктів. А якщо на додачу до цього з’являються матеріальні труднощі – відсутність роботи або небажання заробляти, брак коштів, надмірні витрати, повноцінне сімейне життя опиняється під загрозою.

Матеріальні причини для розлучення можна сформулювати таким чином: «Чоловік ніде не працює і від пошуку роботи відмовляється. Він не тільки не забезпечує сім’ю, але і ставить її у вкрай скрутне матеріальне становище. Вважаю збереження шлюбу неможливим”.

Причини сексуального характеру

Існують і інші причини для розірвання шлюбу. Зокрема, зрада і подружня невірність, сексуальна дисгармонія, незадоволеність статевим життям. Чи варто вказувати в позовній заяві подібні причини для розлучення? Ні, не варто.

По-перше, інтимне життя подружжя не регулюється нормами сімейного права, а отже, суд не зможе сформулювати мотивувальну частину рішення про розірвання шлюбу. По-друге, суд може вважати подібні причини недостатньо вагомими для розірвання шлюбу. По-третє, подробиці подружнього інтимного життя не варто розголошувати з міркувань моралі. До того ж, публічні претензії сексуального характеру можуть поранити і образити чоловіка.

Замість того щоб прямо вказувати в позові пікантні причини розлучення, можна обмежитися загальними формулюваннями.

Користуйтеся консультацією: Позовна заява про розірвання шлюбу через суд з дітьми і без дітей 2024

Шлюборозлучний процес і таємниця особистого життя

У деяких випадках уникнути докладного обговорення сексуального життя подружжя неможливо (наприклад, якщо чоловік є прихильником сексуальних збочень або має схильність до сексуального насильства). Судовий розгляд може торкнутися і інших особливостей інтимного життя подружжя.

В цьому випадку сторонам шлюборозлучного процесу необхідно подати клопотання про проведення закритих судових засідань. Ця міра дозволить уникнути явки сторонніх осіб і запобігти поширенню відомостей про справу, тим самим захистити недоторканну приватне життя подружжя.

Швидше за все, неминучість розлучення викликана цілим комплексом взаємопов’язаних один з одним причин. Завдання позивача – з заплутаного клубка власних почуттів, претензій і образ виділити основну причину для розлучення, а потім аргументовано і неупереджено викласти її в позовній заяві, щоб у суду не залишилося жодних сумнівів у неможливості збереження сім’ї.

Користуйтеся консультацією:Заява на розлучення до суду. Зразок

Адвокат з розлучень

Телефонуйте – ми з задоволенням відповімо на всі ваші питання.
+38(‎067) 455-35-29; +38(‎093) 25-25-561

або нажміть на улюблений месенджер і напишіть нам

Viber, WhatsApp, Telegram

Заказ послуги онлайн 24/7

ОТРИМАЙТЕ КОНСУЛЬТАЦІЮ АДВОКАТА
З РОЗЛУЧЕНЬ