Як розділити квартиру в іпотеці при розлученні

Телефонуйте – ми з задоволенням відповімо на всі ваші питання.
+38(‎067) 455-35-29; ‎+38(‎050) 904-51-03; +38(‎093) 25-25-561; чи пишіть нам – будемо раді допомогти: [email protected]

Viber, WhatsApp, Telegram

Заказ послуги онлайн 24/7

Розподіл іпотеки: загальні питання та складнощі

Поділ іпотечного майна при розлученні – це достатньо складна процедура, бо коли немає обтяжень, подружжя укладає письмовий договір та самостійно ділить все спільно нажите. В крайньому випадку майно та борги можуть бути поділені через суд. А що робити, коли є третя сторона – банк, який по суті є іпотекодержателем? Подружжя не зможе без нього розпорядитися житлом, а тому багато пар навіть після розлучення проживають під одним дахом декілька років, щоб віддати борг, а потім продають квартиру та ділять гроші (але до того часу ще складніше поділити все мирно та без зайвих сварок). Краще все ж таки розставити крапки над «і» від початку процесу розлучення.

Сімейним кодексом України (ст.60) зазначено, що все набуте в шлюбі майно вважається спільним, на нього мають рівні права і чоловік, і дружина, незалежно від того, хто заробляв гроші на забезпечення сім’ї, в якому обсязі, а хто не мав самостійного доходу, бо займався домашнім господарством, доглядом за дітьми. Тому при розлучені сумісна власність поділяється порівну, в т.ч. й спільні боргові зобов’язання, до яких відноситься кредитування.

В Законі України «Про іпотеку» зазначено, що на предмет іпотеки можливий перехід права власності: зміна іпотекодавця на іншу особу, яка отримує всі права і несе всі обов`язки свого попередника за іпотечним договором у тому обсязі та на тих самих умовах, які існували від початку укладання іпотечної угоди. Керуючись цим, можна внести зміни в іпотечний договір щодо зміни іпотекодавця та не відкладати розподіл іпотеки надовго.

Як на практиці проходить розлучення з поділом спільного іпотечного майна?

При розподілі іпотечного майна всі подружжя стикаються з наступними складнощами:

  • квартира знаходиться в заставі у банка;
  • перед банком у чоловіка та дружини є спільні боргові зобов’язання.

Тому самостійно пара не має права вирішити питання із житлом, всі операції можливі лише за згодою кредитора.

Всі банки працюють заради грошей, тому для виходу з іпотеки є лише два шляхи: віддати борг або залишитися без квартири. Кредитору не важливо, кому з подружжя залишається квартира після розлучення, але йому потрібні гарантії повернення коштів. При грамотному підході до розподілу майна ніхто з подружжя нічого не втратить, а розібратися в нюансах і захистити ваші інтереси допоможе юрист з сімейного права.

Подружжя при розлученні може домовитися самостійно про розподіл всього майна, та того, як розділити іпотечну квартиру (наприклад, залишити у власності одного за умовою виплати грошової компенсації). Але в цьому випадку слід отримати згоду кредитора, звернувшись до кредитної установи із відповідною заявою. Як правило, банки йдуть на зміну лише тоді, коли іпотекодавець платоспроможний і до того ж може представити поручителя. Якщо для кредитора гарантій недостатньо, то іпотекодержатель може затребувати дострокового погашення боргу (про можливість такого кроку прописано в договорі). У випадках, коли банк відмовляється змінити іпотекодавця, подружжя може:

  • продовжити виплачувати кредит до кінця терміну;
  • знайти кошти на дострокове погашення та потім ділити квартиру на загальних умовах;
  • продати житло за згодою кредитора щоб звільнитися від боргу;
  • оскаржити відмову в суді.

Також на практиці далеко не всім парам вдається мирно домовитися стосовно розподілу квартири, придбаної в іпотеку. Подружжю складно вирішити, як компенсувати одне одному витрати, кошти, які вкладали в житло роками, особливо, коли доходи кожного були далеко нерівнозначні. Тому найчастіше розподіл майна подружжя, яке придбане у кредит, проводиться в судовому порядку.

Поділ іпотечного майна при розлученні через суд

У всіх спірних питаннях вихід один – звернення до суду. Для відкриття судового провадження один з подружжя має подати до судового органу позовну заяву про поділ іпотечної квартири. Дуже важливо при цьому правильно скласти позов та викласти в ньому позовні вимоги (попросити суд прийняти рішення про припинення спільної власності), а також прикласти необхідні додатки. Згоду від банку для звернення до суду позивачу отримувати не обов’язково, тому що:

  • іпотечна квартира не вибуває з застави;
  • борг ні на кого не перекладається;
  • внесення змін в договір не планується.

Якщо в іпотечному договорі є вимога про обов’язкове сповіщення стосовно істотних змін в житті, то банк слід повідомити про рішення розірвати шлюб.

На підставі позовної заяви відкривається судове провадження, призначається дата засідання, суд вивчає надані сторонами документи, вимоги та пропозиції, особливості справи, а потім приймає рішення.

Особлива порада стосовно розподілу іпотеки

Особлива порада стосовно розподілу іпотеки
Особлива порада стосовно розподілу іпотеки

Поділ спільного іпотечного майна – це зазвичай складна процедура. Суд може задовольнити позов тільки в рамках позовних вимог, та кожна пара повинна врахувати безліч нюансів та особливостей. Варіантів вирішення питання безліч:

  • розділення боргу на обох та відкриття двох договорів;
  • переоформлення іпотеки на одного з подружжя при нотаріально завіреній відмові іншого (із зобов’язанням виплати компенсації);
  • продаж квартири та розподіл коштів, тощо.

Але є дуже проблемні питання, наприклад, коли чоловік оформив іпотеку до шлюбу, потім разом з дружиною сплачував борг, а після розлучення заявляє, що майно особисте та неподільне. Складнощів додає проживання неповнолітніх дітей та інше. Тому краще порадитись з юристом, він допоможе знайти вірне рішення.[/column]

Адвокат з розлучень

Телефонуйте – ми з задоволенням відповімо на всі ваші питання.
+38(‎067) 455-35-29; ‎+38(‎050) 904-51-03; +38(‎093) 25-25-561; чи пишіть нам – будемо раді допомогти: [email protected]

Viber, WhatsApp, Telegram

Заказ послуги онлайн 24/7

ОТРИМАЙТЕ КОНСУЛЬТАЦІЮ АДВОКАТА
З РОЗЛУЧЕНЬ